Kontakta mig på info@anakronfilm.com om du är intresserad av någon av nedanstående filmer

Lars Vilks dokumentärfilm
Eddie Meduza Eleganten från vidderna dokumentärfilm
Eddie Meduza Musikanten från vidderna
M A Numminen dokumentärfilm
Anders F Rönnblom dokumentär
Levin guitars documentary

Allting är en fördel (2007)


1980 börjar konstnären Lars Vilks bygga en skulptur av drivved i Kullabergs naturreservat i Skåne. Detta är startskottet för en både konstnärlig och rättlig process som ska komma att pågå under flera årtionden. Allkonstverket Nimis är idag både en turistattraktion och föremål för en ständig kamp mellan svensk byråkrati och postmodernistisk konceptkonst.

I filmen berättar konstvetaren Lars Vilks historien om hur konstnären Lars Vilks kom att bli en av Sveriges mest kontroversiella personer och vad som driver honom att fortsätta sitt arbete.

Eleganten från vidderna - Filmen om Eddie Meduza (2010)


I mer än trettio år roade och oroade Eddie Meduza svenska folket med sin egensinniga musik och sina frispråkiga texter. Trots att han var bannlyst i radio och TV visste alla vem han var. Från sitt hem i de djupa smålandsskogarna spred han själv sina musikkassetter över Sverige. På skolgårdar och i pojkrum, på fester och i raggarbilar spelades hans låtar, ofta till vuxenvärldens förtret.

Detta är filmen om Eddie Meduza, eller om man hellre vill, Errol Norstedt. En berättelse om en man som gick sin egen väg genom den svenska musikhistorien och vars fotspår ännu syns tydligt.

Musikanten från vidderna (2010)


Errol Norstedt, mer känd som Eddie meduza, var under trettio år den som mer än någon annan representerade allt det som föräldrar, lärare och myndigheter ville förbjuda. Vid sidan av sina skivor som Eddie Meduza hade han ett annat alias som skivbolagen inte ens ville ta i med tång: E. Hitler. Kassetter som "Mannen utan hjärna" och "Idiotlåtar" innehöll ett allmänt vansinne som snabbt blev populärt på fester och i pojkrum över hela landet. Nu finns de bästa låtarna från dessa svåråtkomliga kassettband samlade i högre ljudkvalitet på en dubbel-CD tillsammans med två outgivna inspelningar och en tolvsidig bok.


Tack människor - En film om M. A. Numminen (2011)


Vad är sambandet mellan en Coca Cola i Angola och en samba i Uganda? Vad kräver 63 ampere? Och vad gör en finsk kanin i Oslo? Alla dessa frågor får sina svar under en besynnerlig resa i sällskap med Mauri Antero Numminen.

Under mer än fyrtio år har denne finske gentleman roat den nordiska publiken med en aldrig sinande entusisam. Från att ha varit bannlyst i radio har han genom årtionden av artisteri blivit en av våra mest folkkära underhållare. 

På krokiga vägar ringlar sig denna roadmovie fram genom det musikaliska landskap som stavas M. A. Numminen.

Tro, hopp och kaffe med dopp (2012)


I det sena 1960-talets Sverige är det händelser som den nyinförda högertrafiken och Vietnamkriget som diskuteras kring köksbord och i fikarum. Men i en liten röd stuga strax utanför Mariestad är det vid denna tid två helt andra saker som kommer ha en avgörande betydelse för en ung pojke som just är på väg in i tonåren. Den första är popgruppen Hep Stars genombrott och den andra är en livshotande tumör.

Idag har pojken passerat 50-årsstrecket och har genom sin musik blivit en lokalkändis och kultfigur som under flera årtioden har lockat människor till både skratt och eftertanke. I den här filmen får tittaren känna Torbjörn Carlén och ta del av hans historia, hans liv och hans drömmar.

Du kan se hela filmen här.

Jag står bredvid men jag är ändå med  (2013)


För de allra flesta är namnet Anders F Rönnblom synonymt med en enda låt: den konsumtionskritiska julsingeln Det är inte snön som faller från 1980. Efter några framgångsrika år under det tidiga 80-talet hamnade han i medial radioskugga.

Utanför den populärkulturella mittfåran har emellertid Rönnblom envetet fortsatt att skapa musik. Han har utvecklats och förändrats men de mångbottnade texterna som både stimulerar och utmanar lyssnaren är ett konstant fundament.

Utom räckhåll för medias allt snävare sökljus har han skapat en egen plattform att verka på. Anders F Rönnblom står bredvid. Men han är ändå med.

Levin - ett namn med musik (2014)


I ett rum och kök startar år 1900 Sveriges första gitarrfabrik. Grundaren Herman Carlsson Levin, bondsonen från Trollhättan som lärt sig bygga gitarrer i Amerika, blir snabbt känd för sina instrument av hög kvalitet. I tre generationer driver familjen Levin företaget medan musikstilar och årtionden kommer och går. Instrumenten exporteras över hela världen och alla från Django Reinhardt till Nick Drake syns med en gitarr från Levinfabriken i Göteborg.

I filmen återger de som var med hela historien om Levins uppgång och fall. Musiker och samlare berättar om och spelar på Levins instrument som fortfarande idag är eftertraktade och högt ansedda. Nya intervjuer och framträdanden blandas med ett omfattande arkivmaterial.